Kek Lapis Sarawak

Sesiapa yang bercuti ke Sarawak wajib mencuba atau membeli kek lapis Sarawak. Kek lapis Sarawak merupakan pencuci mulut dan juga kek yang paling popular di Sarawak. Kek lapis Sarawak ini memiliki keunikan yang tersendiri. Antaranya, kek lapis Sarawak mempunyai pelbagai corak serta rasa yang begitu mempersonakan.


Tekstur kek ini yang lembap serta tidak begitu kering membuatkan ramai yang menggemarinya termasuklah kanak – kanak. Terdapat pelbagai jenis kek lapis yang terdapat di Sarawak dengan  nama yang agak pelik seperti kek belacan, kek holiday inn, kek lumut, kek Cadbury dan banyak lagi.

Mengikut Pengetahuan Daripada Wikipedia : Sarawak layer cake - Wikipedia

Kek Lapis Sarawak (كيك لاڤيس سراوق) adalah sejenis kek lapis yang lazimnya dihidangkan di Sarawak, Malaysia pada majlis-majlis khas. Dalam bahasa Melayu, kek itu dikenali sebagai kek lapis Sarawak, kek lapis moden Sarawak, atau hanya kek lapis. Kek lapis Sarawak sering dihidangkan semasa perayaan keagamaan atau kebudayaan seperti Aidilfitri, Krismas, Deepavali, hari lahir dan majlis perkahwinan serta dijadikan sebagai buah tangan oleh pelancong yang berkunjung ke Sarawak. Masyarakat majmuk di Malaysia mengamalkan tradisi rumah terbuka pada hari perayaan. Ciri unik rumah terbuka di Sarawak adalah kek berlapis moden.

  
Sejarah
Menurut sejarah, kek lapis telah dibuat di Jakarta, Indonesia sejak tahun 1970-an dan 1980-an. Pada masa itu, orang Betawi datang ke Sarawak dan mengajar mereka cara membuat kek Betawi yang berempah. Orang-orang Sarawak kemudian menambah dan mengubah bahan-bahan baru, rasa, corak dan warna yang menyebabkan versi baru kek lapisan telah diperkenalkan dan dinamakan sebagai kek lapis Sarawak. Di samping itu, kek lapis moden Sarawak diilhamkan oleh pembuatan kuih Barat pada awal tahun 1980-an. Pada tahun 2011, pembuat kek Kek lapis Qalas Qalas memperkenalkan reka bentuk moden kepada kek lapis tradisional, bersama-sama dengan rasa baru yang lebih sihat kandungan khasiatnya. 


 

Sifat
Kek lapis moden Sarawak boleh dibahagikan kepada dua jenis: kek dengan lapisan biasa dan kek dengan berbagai corak, motif, atau bentuk (bentuk yang selalu digunakan adalah gegulung, swiss roll). Kedua-dua jenis kek mesti mempunyai sekurang-kurangnya dua warna yang berbeza. Kek lapis ini perlu dibakar di dalam ketuhar pada suhu tinggi secara berlapis dan dibakar berasingan mengikut ketebalan yang diingini. Adunan menggunakan mentega, marjerin atau minyak sayuran, telur, tepung gandum, dan gula serta memerlukan kekuatan lengan yang jitu atau pengadun elektrik untuk memukul adunan tersebut supaya adunannya sebati dan sempurna. Kek yang telah siap dibakar akan mempunyai tekstur yang pejal serta lembut dan setiap lapisan kek akan dicantumkan dengan seri kaya, jem atau bahan manis yang melekit. Kek yang lebih terperinci corak, motif dan bentuknya memerlukan peralatan khas untuk memotong dan disusun sehingga menghasilkan corak motif dan bentuk yang menjadi ikon kek lapis ini. Secara tradisinya, kandungan gula yang tinggi digunakan untuk membuat kek lapis Sarawak menyebabkan kek lapis Sarawak tahan lebih lama tanpa perlu disimpan ke dalam peti sejuk.

Comments

Popular Posts